Точно преди две години Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от COVID-19 за

...
Точно преди две години Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от COVID-19 за
Коментари Харесай

Две години след обявяването на пандемия от СЗО признават: Биехме тревога, но никой не ни слушаше |

Точно преди две години Световната здравна организация (СЗО) разгласи епидемията от COVID-19 за " пандемия " и призова държавите да вземат ограничения. Предупреждението обаче не беше признато задоволително съществено от страните, споделят от СЗО.

Думата " пандемия " не съществува в класификацията на СЗО с дефиниции на епидемичните стадии, само че потреблението ѝ наистина прикова вниманието върху заплахите от новия коронавирус. И планетата се постави под карантина.

Две години по-късно формалният брой на умрелите е над 6 милиона (18 милиона според проучване на изданието " Лансет ", оповестено днес). СЗО продължава да твърди, че е отправила предупреждението си шест седмици по-рано, само че дребен брой хора са си създали труда да се вслушат в него, написа Българска телеграфна агенция.

Всъщност СЗО разгласи на 30 януари 2020 година " изключителна обстановка в областта на здравеопазването на интернационално равнище ". Коронавирусът към момента не беше предизвикал смъртни случаи отвън Китай, като отвън територията на азиатския колос, който записва първите случаи на заразяване в края на 2019 година, имаше по-малко от 100 инфектирани.

Тази дефиниция, въпреки да показва допустимо най-високото равнище на предизвестие, предвидено в Международния здравен правилник на СЗО, беше прекомерно техническа за широката публика. Да не приказваме, че съкращението ѝ на британски PHEIC се произнася по един и същи начин с британската дума " fake " ( " подправен " ), която се употребява в словосъчетания като " fake news "  ( " подправени вести " ).

Чак на 11 март 2020 година заплахата бе осъзната от огромен брой страни. Сериозно закъснение на реакцията, което подразни СЗО.

" Светът беше захласнат от думата " пандемия ", съобщи Майкъл Райън, ръководителят на службата за извънредни обстановки към СЗО.

Според него " отправеното през януари предизвестие е било по-сериозно от анонса през март ".  " Да не би да желаете в предизвестието да се споделя, че ще се удавите или че идва потопът? ", попита той на сесия с въпроси и отговори, проведена през обществените мрежи през вчерашния ден.

" Хората не слушаха. Ние биехме паника, а хората не реагираха ", посочи той.

" Ето ви пандемия "

СЗО беше също толкоз подразнена от обвиняванията, отправяни през цялото време против нея, че зле се е справила с рецесията, колкото и от неналичието на реакция на страните. Някои я разкритикуваха, че прекомерно късно е съобщила, че вирусът се предава от човек на човек, но основните обвинявания се концентрират върху съмненията дали да бъде оповестено извънредно положение в областта на опазването на здравето, а по-късно и пандемия.

" Много хора в медиите и на други места се базират на аргумента, че СЗО прекомерно късно е обявила пандемия. Това не е правилно! ", съобщи Райън.

Според него " светът е бил предизвестен за скорошното идване на пандемията ". На 11 март 2020 година " бяхме толкоз ядосани, че си казахме: добре, желаете пандемия, ето ви пандемия ".

На тази дата коронавирусът към този момент се беше популяризирал от Китай в доста други страни, сред които Италия и Иран, като към този момент бяха регистрирани общо над 118 хиляди случаи в 114 страни и близо 4300 смъртни случая.

Още на 9 март генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус към този момент беше предизвестил, че " опасността от пандемия е много действителна ".

Два дни по-късно ръководителят на СЗО разгласи ситуацията за " пандемия " на конференция, която беше излъчена онлайн. Термин, който той повтори 10 пъти. И предизвести: " Сериозно сме обезпокоени както от броя на инфектираните, по този начин и от тревожното бездействие " по света.

" Преценихме, че COVID-19 може да бъде разгласен за пандемия ", сподели той тогава.

Две години по-късно Мария Ван Керхов, която управлява битката на СЗО с коронавирус, не крие недоволството си от отявлената липса на вярна преценка в страните по света.  " Това ще се повтори! Кога най-накрая ще се научим ", попита Ван Керхов на сесията в социалните мрежи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР